Få gavekort fra fagmøbler på hele 100 000 kroner! Les mer.

Hva koster det å bygge hus?

Å bygge hus kan være både spennende og utfordrende, og det er mye som skal planlegges, avklares og undersøkes i forkant. Dette for å sikre at prosjektet blir gjennomført på en god måte, samtidig som det blir så kostnadseffektivt som mulig. I denne prisguiden får du svar på mange av de spørsmålene du måtte ha om hvor mye det koster å bygge hus. Guiden gir deg oversikt over priser, finansiering, sparetips og kostnadsdrivere, og gir deg råd som vil sikre at prosjektet holdes innenfor planlagt budsjett.

Hvis du ønsker pristilbud på ett av våre hus, kan du klikke deg videre til våre inspirerende hus og bruk prisskjemaet på bunnen av alle sider med husdetaljer. Da vil vi sette deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk som passer til det prosjektet du måtte ønske deg.

Bygge bolig - pris

Prisen for å bygge hus vil avhenge av en rekke faktorer, deriblant hustype, størrelsen på boligen, valg av materialer, geografisk beliggenhet, utforming av tomt, arbeidskraft og mye mer.

Boliér sine boliger har en snittpris på ca. 30.000 kroner per kvadratmeter. De rimeligste prosjektene kan for øvrig synke ned mot 25.000 kroner per kvm, mens de dyreste husene kan koste over 45.000 kroner per kvm. Alle priser er iberegnet mva.

Prisene inkluderer alle utgifter til utførende fag for prosjektet. Det vil si materialer, arbeidstimer og prosjektledelse. I motsetning til prisene hos mange andre husleverandører, inkluderer prisene til Boliér også utgifter til arkitekt og søknadsarbeid.

Kjøp av tomt og klargjøring av tomten for bygging er ikke medregnet her.

Hva koster det å bygge hus på 200 kvm?

På bakgrunn av snittprisen fra vår prisdatabase, kan vi sette opp følgende priseksempel på hva det koster å bygge hus med Boliér:
OPPFØRING AV NØKKELFERDIG ENEBOLIG PÅ 200 KVM (KR. 30.000 PER KVM)
Byggeledelse og oppfølging:Inkludert
Arkitekt:Inkludert
Søknadsprosess:Inkludert
SUM:6.000.000 kr
Den oppgitte kvadratmeterprisen over er kun ment for å illustrere hva slags kostnadsrammer man kan forvente på et prosjekt hos oss. Det er viktig å være klar over at det endelige pristilbudet og summen av de forskjellige utgiftspostene vil avhenge av en rekke ulike faktorer. Det kan derfor forekomme større variasjoner i sluttprisen på slike prosjekter.

Hva påvirker prisen når man skal bygge hus?

Hvilke faktorer som påvirker prisen vil ofte variere fra prosjekt til prosjekt. Likevel er det noen punkter som jevnt over har mye å si for sluttsummen:

Størrelsen på huset

Prisen på huset vil alltid drives opp eller ned i henhold til hvor stor bolig man ønsker seg. Enkelte skalafordeler kan ofte gjøre at kvadratmeterprisen blir lavere når man bygger større, noe som kan forklares med at de faste kostnadene da kan fordeles utover et større antall kvadratmeter. Selve sluttsummen vil likevel alltid bli høyere jo større hus man bygger.

Konstruksjonsmetode

Valg av byggematerialer og -metode har alltid en betydelig innvirkning på prisen når man skal bygge bolig. Avanserte takløsninger, bæresystemer og store vindusflater bidrar ofte til høyere kostnader. Det samme gjelder hvis man ønsker store åpne rom uten bærepunkter, da det her kreves en spesiell teknikk for å opprettholde styrken i konstruksjonen. Det er derfor viktig at man velger materialer og metoder som er tilpasset det budsjettet man har. Her har Boliér lang erfaring, og kan hjelpe deg med å finne den beste løsningen for ditt drømmehus.

Tekniske systemer

Prisen på en enebolig kan påvirkes av om man velger å bygge et smarthus eller et passivhus. Smarthus-løsninger er ofte dyrere enn tradisjonelle løsninger, men kan til gjengjeld gi lavere driftskostnader på sikt, og slik sett være billigere i det lange løp. Valg av ventilasjonsanlegg og oppvarmingssystem er også faktorer som påvirker kostnadene. Det samme gjelder for valg av elektrisk anlegg, da mer avansert teknologi og flere installasjoner vil drive prisen opp. Det kan i den forbindelse være lurt å sette seg inn i en del av de systemene som finnes i markedet, slik at man kan ha en god dialog med entreprenøren om hva som kan være de beste løsningene for det budsjettet man har.

Grunnforhold

Dersom det må utføres grunnarbeid på tomten, kan dette ha stor betydning for totalprisen på huset. Gravearbeid, pigging eller sprengning i fjell kan være kostbart, og må derfor hensyntas i budsjettet. Enkelte ønsker også å få utført arbeid på tomt og hage etter at huset er oppført, slik som asfaltering av gårdsplass, opprettelse av støttemurer, beplantning eller annet anleggsarbeid. Dette vil igjen påvirke totalkostnadene.

Innvendig standard

Størrelse og standard på kjøkken, bad, peis, trapper, innvendige veggflater, gulv og lister påvirker ofte prisen på huset betraktelig. Kostnadsforskjellene kan også være store for de ulike produktene og merkene som finnes. Det kan derfor være fordelaktig å undersøke markedet noe før man tar en avgjørelse på hva man ønsker og har budsjett til. Entreprenøren har også ofte gode innkjøpsavtaler hos ulike leverandører, som kan bidra til lavere priser. Snakk med oss i Boliér om dette. Vi hjelper deg å finne den beste og mest kostnadseffektive løsningen for akkurat deg.

Som husbygger kan man spare inn på enkelte av ovennevnte budsjettposter ved å gjøre deler av jobben selv, uten at man her trenger å ha nevneverdig erfaring. Eksempler på dette kan være maling, gulvlegging og montering av kledning. Det er likevel viktig å være klar over at det skjer en ansvarsforskyvning i det øyeblikket man velger å gjøre disse oppgavene selv. Det er da du som står ansvarlig for kvaliteten på arbeidet, og det kan ofte være lurt å veie denne risikoen opp mot penger spart. Dette fordi innsats av lavere kvalitet kan føre til at boligen synker i verdi.

Boliér har tett dialog med sine kunder både før og under byggeprosessen, der vi alltid avklarer eventuell egeninnsats med de fordeler og risikoer dette kan innebære. Med oss skal du derfor aldri være i tvil om hva som vil være den beste løsningen.

Koster det mer å kjøpe et nytt hus enn et brukt hus?

Her finnes det ingen fasitsvar, da det beror på den standarden man ønsker. Enkelte kan være fornøyde med den standarden de får for en billigere brukt bolig, og da vil dette være den mest økonomiske løsningen. Andre kan anse standarden på det brukte huset for å være for lav, og dermed ønske å renovere det. I enkelte tilfeller kan det også være behov for totalrenovering, som da ofte vil innebære omfattende kostnader og arbeid. Det er i disse tilfellene at det kan lønne seg å veie kostnaden for et nytt hus opp mot kostnadene for det brukte huset, der både kjøpsutgiftene og renoveringsutgiftene må inkluderes i regnestykket.

For en sammenligning av hva det koster å bygge nytt hus versus å kjøpe et brukt med renoveringsarbeid, kan vi sette opp følgende priseksempel:

KOSTNAD FOR Å BYGGE NYTT HUS
Tomtepris:3.000.000 kr
Byggekostnader (250 kvm x 30.000 kr):7.500.000 kr
SUM:10.500.000 kr
KOSTNAD FOR Å KJØPE BRUKT HUS SOM MÅ RENOVERES
Pris for bolig på 250 kvm:7.500.000 kr
Kostnader for innvendig renovering (250 kvm X 14.000 kr*):3.500.000 kr
SUM:11.000.000 kr

*En gjennomsnittlig totalrenovering koster ca. 14.000 kr per kvadratmeter.

I dette eksemplet vil det koste mindre å bygge et nytt hus enn å kjøpe den brukte boligen med de renoveringsutgiftene som er beregnet inn. Det er likevel viktig å merke seg at prisen på en brukt bolig vil variere betraktelig på bakgrunn av beliggenhet, byggeår, standard, osv. Dette gjør at det i enkelte tilfeller også kan være mer kostnadseffektivt å gå for det brukte alternativet.

 

Bygge selv eller kjøpe ferdighus eller prefabrikkert hus?

Det finnes flere måter å bygge hus på. Noen ønsker å bygge selv, mens andre ønsker å kjøpe delvis eller helt ferdigbygde løsninger. Noen av begrepene som går igjen i den forbindelse er følgende:

 

Bygge hus selv

Når man tar på seg ansvaret for å bygge eneboligen selv, er det mye som må planlegges og organiseres. Det er ikke bare budsjettet som vil legge føringer for huset, men også regler og bestemmelser i det området der man ønsker å bygge. Det første man trenger i den forbindelse er hustegninger. Tegningene bør utarbeides av en arkitekt, og kalkulasjonene bør utføres av en ingeniør. Når dette er gjort kan håndverkerne involveres og tidsplanen lages. 

Det kan være mye penger å spare på å bygge huset selv, hvis man har riktig erfaring og kompetanse. Løsningen er for øvrig mer risikabel, da man står personlig ansvarlig for det meste av arbeidet som utføres. Det er i tillegg en svært tidkrevende jobb, ettersom man hele tiden må følge opp byggeprosessen underveis.

Byggesett

Et alternativ til å bygge hele huset selv, kan være å kjøpe et byggesett. Her får man en materialpakke av et ferdig hus som består av det som er mest grunnleggende: vegger, tak, vinduer, isolasjon, osv. Pakken kan også inneholde trapper, lister og innredning, avhengig av hvem leverandøren er. Også her kan man påta seg oppgaven med å bygge settet selv, eller man kan hyre en håndverker til å gjøre det.

Ferdighus

Prefabrikkerte hus eller ferdighus er to begrep med tilnærmet samme betydning. Dette er en bolig som allerede er ferdig tegnet og beregnet av arkitekt, og som dermed er klart til å bygges. Husets detaljer er nøye planlagt av erfarne fagfolk, der vanskelige valg er tatt høyde for, og der både forskrifter og krav er vurdert i henhold til de løsningene som er valgt. 

Deler av huset bygges på fabrikk, noe som bidrar til redusert arbeid på  byggeplassen. Dette gjør også at materialsvinnet reduseres og at byggeprosessen går raskere. Arbeidet med å få opp huset og å gjøre det tett for vær og vind tar kun noen få dager. Boliér sine boliger faller under denne huskategorien. Hos oss er det likevel større rom for å gjøre de tilpasningene man ønsker på huset enn det er hos en del andre leverandører.

Nøkkelferdig hus

Dette er et hus som er 100% ferdigstilt og klart til at boligkjøperen kan flytte rett inn. Løsningen er perfekt for de med en travel hverdag, og som ikke ønsker å være med i byggeprosessen. Det kan også være en god løsning for boligkjøpere som bor langt unna. 

For nøkkelferdige hus ligger alt ansvar på utført arbeid hos utbygger, så lenge boligkjøper ikke hyrer inn underleverandører til forskjellige oppgaver underveis i byggeprosessen. Boligkjøper står således uten risiko når det er et nøkkelferdig hus som velges. Boligtypen er for øvrig noe dyrere enn de andre alternativene som er nevnt over.

 

Så mye koster det å bygge hus: budsjettmal

Mange glemmer å inkludere alle kostnader når de budsjetterer sin nye bolig. Boliér har laget en kostnadsoversikt som hjelper deg med å estimere alle utgifter som inngår i et byggeprosjekt.

TOMTEKOSTNADER
Tomtepris:
Dokumentavgift:
Tinglysing / skjøte, panteobligasjon:
SUM:
TOMTEARBEIDER
Graving / sprengning:
SUM:
KOMMUNALE AVGIFTER
Situasjonskart:
Byggemelding:
Påkobling strøm:
Påkobling vann & avløp:
SUM:
RØRLEGGER
Utvendig sanitær:
Vannmåler:
SUM:
DIVERSE KOSTNADER
Finanskostnader:
Oppmålingskostnader:
Byggestrøm:
Uavhengig kontroll av bygget:
Snørydding, kontainerleie:
Indeksregulering av kontraktsum frem til byggestart:
SUM:
OPPGRADERINGER OG TILLEGG
Diverse oppgraderinger:
Tilleggsleveranse baderom:
Tilleggsleveranse kjøkken:
Tilleggsleveranse elektriker:
SUM:
TILBUD FRA BOLIÉR
SUM:
TOTALKOSTNAD:

Idéer å tegne videre på

Design ditt drømmehjem med oss. Våre hus fungerer som et lerret for dine visjoner, hvor du sammen med våre arkitekter tilpasser hver detalj fra grunnplan til ferdig bolig.

Vi skreddersyr hjemmet til din livsstil, tomt og budsjett, og sikrer at resultatet ikke bare møter, men overgår dine forventninger.

10 års reklamasjon

Ti år med trygghet, ti år med tillit. Hos oss bygger du mer enn et hus – du bygger et hjem for fremtiden. Med dobbel lovpålagt reklamasjonstid viser vi vårt engasjement for kvalitet.

Vi bygger ikke bare hus; vi bygger trygghet.

Byggeprosessen

Fra visjon til virkelighet – vi guider deg gjennom hvert steg. Med Boliér ved din side, er hele byggeprosessen fra A til Å en bekymringsfri opplevelse. Vi tar hånd om detaljene, slik at du kan fokusere på å glede deg til ditt nye hjem.

Våre samarbeidspartnere

© 
2025
. Alle rettigheter reservert.